Wat is UrbanCampsite Amsterdam?

UrbanCampsite Amsterdam is een openluchttentoonstelling van kunstwerken op een verrassende locatie in Amsterdam. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk. Het bijzondere aan de kunstwerken is dat je erin kunt overnachten, waardoor de expositie tevens functioneert als tijdelijke camping.

Door de kunstwerken op een bijzondere plek in Amsterdam te plaatsen, bijvoorbeeld op een braakliggend terrein, krijgen bezoekers een andere kijk op de stad en de plek. Waar eerst niets was, is opeens kunst en leven. UrbanCampsite Amsterdam laat zien dat zelfs de meest afgelegen plek een spannende dimensie kan krijgen. Dezelfde gelaagdheid schuilt in de kunstwerken. Door ze te gebruiken als slaapplaatsen, wordt de gebruikelijke afstand tussen bezoeker en kunstobject weggenomen, wat de deur opent naar een nieuwe kijk op de werken. Zo voegt het gebruik een laag van betekenis toe, zowel voor degenen die erin overnachten, als voor de bezoekers die komen kijken.

Naast tentoonstelling en tijdelijke nederzetting, is UrbanCampsite Amsterdam een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, toeristen, dagjesmensen, ontwerpers, kunstenaars en kinderen. Met een actief randprogramma is er altijd levendigheid op de locatie en brengt UrbanCampsite Amsterdam verdieping in de thematiek van de tentoonstelling. Workshops dagen bezoekers uit zelf actief deel te nemen aan de toe-eigening en transformatie van de plek. Performances motiveren steeds nieuwe groepen om UrbanCampsite met een bezoek te vereren.

UrbanCampsite Amsterdam brengt een breed publiek in aanraking met hedendaagse kunst en toont de impact hiervan door mét deze kunst een plek te transformeren. Deze verandering draait zowel om de ervaring van de bezoekers, als om de fysieke plek.

Thema UrbanCampsite 2017

UrbanCampsite heeft een wisselend, maatschappelijk thema dat naadloos aansluit bij de locatie waar ze neerstrijkt. In 2017 - de derde editie - is dat Science Park in Amsterdam-Oost. Midden tussen de studenten, wetenschappers, innovatie en high-tech bouwen we een tentoonstelling en tijdelijke mini-samenleving, die draait om het thema ‘The art of tech-living’, waarin we kunst, innovatie en wetenschap bij elkaar brengen. Een plek waar bezoekers kunnen ervaren hoe technologie ons leven kan verrijken en verduurzamen. Waar je verrast wordt door nieuwe ideeën van kunstenaars en wetenschappers en waar je innovaties en nieuwe technologieën zelf kunt horen, zien, proeven, voelen en ervaren. Bezoekers worden uitgedaagd om mee te bouwen aan een nieuwe wereld in het interactief laboratorium van ontwerpers Overtreders W, te slapen in de installaties van twaalf kunstenaars, architecten en designers en te plassen op de duurzame toilet-toren van Joep van Lieshout. Een plek, kortom, waar het draait om vernieuwing, verrassing en verbazing. 

Overtreders W

Het dak dat opgaat in rook, een mobiel paviljoen in Den-Bosch.

Locatie Science park

Op Science Park komen mensen over het algemeen alleen als ze er iets te zoeken hebben: om te studeren of om te werken. Terwijl het een plek is waar geweldig interessante dingen gebeuren, in potentie ook voor een breder (lokaal) publiek. 

Om bovenstaande reden is dit de ultieme locatie voor UrbanCampsite: onbekend, maar buitengewoon. UrbanCampsite wil kunst aan de ziel van een een plek verbinden - in dit geval aan innovaties, technologie en wetenschap. Met als doel om dit wetenschappelijke toneel te ontsluiten voor een breder publiek, zodat meer mensen ontdekken wat hier gaande is. Science Park biedt hierbij volop mogelijkheden om samen te werken met fantastische initiatieven - van jong en veelbelovend tot toonaangevend. 

Wat de locatie ook ideaal maakt, is het contrast: je verwacht geen camping tussen de bedrijventerreinen en de kolossale universiteitsgebouwen. Hoe groter de tegenstelling, hoe beter, want ook dit maakt dat mensen beter en opnieuw gaan kijken naar de plek. 

Tribaltoilet tower - Atelier van Lieshout

Wie is Stichting UrbanCampsite Amsterdam

Annette van Driel is econoom. Ze werkte tien jaar lang in diverse managementfuncties binnen de financiële sector tot ze in 2009 de overstap maakte naar de volkshuisvesting. Hier zag ze de gevolgen van de crisis in de vorm van braakliggende terreinen en uitgestelde projecten. En de kansen. UrbanCampsite vervult haar lang gekoesterde wens om een unieke tentoonstelling gestalte te geven op een van die braakliggend terreinen in Amsterdam.

Francis Nijenhuis is vormgever. Ze studeerde modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten en begon daarna Galerie GA in Amsterdam. Sinds 1999 werkt ze als freelance modeontwerpster, webdesigner, vormgever en illustrator. Francis weet alles van sociale media en barst van de ideeën voor de inrichting, programmering en promotie van UrbanCampsite.

Begin 2013 richtten Francis en Annette Stichting UrbanCampsite op om invulling te geven aan hun lang gekoesterde droom. Francis en Annette spelen een belangrijke rol bij de beleving van UrbanCampsite. Zij zijn de opdrachtgevers van de makers en de gastvrouwen voor de bezoekers. Iedere campinggast krijgt een persoonlijke ontvangst en rondleiding. Dit zorgt voor een unieke laagdrempelige sfeer op UrbanCampsite waarin makers, bezoekers en deelnemers van de randprogrammering eenvoudig met elkaar in contact komen.

We zijn blij met de pers die ons altijd trouw steunt: Flow

Designboom (Italie)

Blog (china)

CNN online (America)

 de Ingenieur

Elle decor (Italie)

het Parool

de Volkskrant

Linda

Nieuws (Nieuw Zeeland)