Wat is UrbanCampsite Amsterdam?

UrbanCampsite Amsterdam is een openluchttentoonstelling van kunstwerken op een verrassende locatie in Amsterdam. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk. Het bijzondere aan de kunstwerken is dat je erin kunt overnachten, waardoor de expositie tevens functioneert als tijdelijke camping.

Door de kunstwerken op een bijzondere plek in Amsterdam te plaatsen, bijvoorbeeld op een braakliggend terrein, krijgen bezoekers een andere kijk op de stad en de plek. Waar eerst niets was, is opeens kunst en leven. UrbanCampsite Amsterdam laat zien dat zelfs de meest afgelegen plek een spannende dimensie kan krijgen. Dezelfde gelaagdheid schuilt in de kunstwerken. Door ze te gebruiken als slaapplaatsen, wordt de gebruikelijke afstand tussen bezoeker en kunstobject weggenomen, wat de deur opent naar een nieuwe kijk op de werken. Zo voegt het gebruik een laag van betekenis toe, zowel voor degenen die erin overnachten, als voor de bezoekers die komen kijken.

Naast tentoonstelling en tijdelijke nederzetting, is UrbanCampsite Amsterdam een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, toeristen, dagjesmensen, ontwerpers, kunstenaars en kinderen. Met een actief randprogramma is er altijd levendigheid op de locatie en brengt UrbanCampsite Amsterdam verdieping in de thematiek van de tentoonstelling. Workshops dagen bezoekers uit zelf actief deel te nemen aan de toe-eigening en transformatie van de plek. Performances motiveren steeds nieuwe groepen om UrbanCampsite met een bezoek te vereren.

UrbanCampsite Amsterdam brengt een breed publiek in aanraking met hedendaagse kunst en toont de impact hiervan door mét deze kunst een plek te transformeren. Deze verandering draait zowel om de ervaring van de bezoekers, als om de fysieke plek.

Wie is Stichting UrbanCampsite Amsterdam

Annette van Driel is econoom. Ze werkte tien jaar lang in diverse managementfuncties binnen de financiële sector tot ze in 2009 de overstap maakte naar de volkshuisvesting. Hier zag ze de gevolgen van de crisis in de vorm van braakliggende terreinen en uitgestelde projecten. En de kansen. UrbanCampsite vervult haar lang gekoesterde wens om een unieke tentoonstelling gestalte te geven op een van die braakliggend terreinen in Amsterdam.

Francis Nijenhuis is vormgever. Ze studeerde modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten en begon daarna Galerie GA in Amsterdam. Sinds 1999 werkt ze als freelance modeontwerpster, webdesigner, vormgever en illustrator. Francis weet alles van sociale media en barst van de ideeën voor de inrichting, programmering en promotie van UrbanCampsite.

Begin 2013 richtten Francis en Annette Stichting UrbanCampsite op om invulling te geven aan hun lang gekoesterde droom. Francis en Annette spelen een belangrijke rol bij de beleving van UrbanCampsite. Zij zijn de opdrachtgevers van de makers en de gastvrouwen voor de bezoekers. Iedere campinggast krijgt een persoonlijke ontvangst en rondleiding. Dit zorgt voor een unieke laagdrempelige sfeer op UrbanCampsite waarin makers, bezoekers en deelnemers van de randprogrammering eenvoudig met elkaar in contact komen.